Историјско одјељење

Музеј након оснивања 1952. године замишљен је по концепцији да буде комплексног карактера. Зато је био потребан уједначен рад на попуњавању свих збирки: археолошке, етнографске, збирке умјетничких слика а посебно историјске збирке, јер, требињски крај и град Требиње има богату и бурну прошлост. То је крај у коме су се смјењивале цивилизације, народи и државе, те се сукобљавали разни културни и други утицаји.

Завичајни музеј Требиње се први пут представио јавности и средини у којој дјелује, реализацијом сталне изложбе „Требињски крај у НОБ-у и Револуцији“, 1961. године. Почетком октобра 1969. године отворена је нова изложбена поставка „Развој радничког покрета у требињском крају до 1941. године“. Поводом 30-годишњице устанка у октобру 1971. године урађена је нова поставка НОБ-е под називом „Требињски крај у Револуцији“.

Одељење за историју Музеја Херцеговине Требиње за сада је спојено у једну цјелину (оружје, одликовања, фотографије и разгледнице, архивска грађа, период НОБ-е и Револуције 1941-1945. итд).

У будућности су предвиђене активности, подјеле ове јединствене збирке на функционалне подзбирке и одјељке.Збирком руководи Виши кустос за историју Зоран Мијановић.

Сегмент дигиталне збирке из пројекта „Дигитализација музејске грађе Музеја Херцеговине Требиње”, који је реализовао Факултет за производњу и менаџмент у сарадњи са Математичким Институтом САНУ, суфинансиран од стране Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

МЕДАЉА МИЛОШ ОБИЛИЋ ЦАРСКИ БЕРАТ ИЗ 1834. ГОДИНЕ ЈУБИЛАРНА АУСТРИЈСКА МЕДАЉА 1848-1908. МЕДАЉА (ХЕРЦЕГОВАЧКИ УСТАНАК 1875-1878.) ОРДЕН СВ. САВА ПИСМО РИМСКЕ КУРИЈЕ ТРЕБИЊСКО-МРКАНСКОМ БИСКУПУ ХРИЗОСТОМУ АНТИЋУ 1631. ГОДИНЕ