Историјат установе

Идеја о оснивању музеја у Требињу први пут је потекла када је велики српски пјесник и дипломата Краљевине Југославије Јован Дучић, родом из Требиња, око тридесетих година 20. вијека имао намјеру да оснује музеј у родном граду. За ту сврху пјесник је сакупљао по страним земљама, у којима је службовао, рељефе, скулптуре, умјетничке слике из разних епоха и допремао у Требиње.

Тек 1952. године основан је „Срески завичајни музеј Требиње“. Од 1957. године Музеј функционише на правим музеолошким основама, а подручје његовог дјеловања била је Југоисточна Херцеговина. Врше се теренска истраживања и прикупљања, археолошка ископавања, откупи експоната и све уводи у инвентарне књиге. Седамдесетих година, поред настављања стручне истраживачко – изложбене музејске дјелатности, почиње и издавачка дјелатност. Музеј издаје зборнике, историјске књиге, а 1975. г. покренут је и часопис Трибуниа, најстарији научни и стручни часопис у Херцеговини. У најтежем ратном периоду културно-историјско благо је евакуисано и склоњено на сигурно, да би се сачувало и било поново изложено послије рата, од када настају сталне музејске поставке.

Матична музејска установа „Музеј Херцеговине“ Требиње је установа комплексног типа у којој су заступљена одјељења: археолошко, умјетничко, историјско, етнолошко и природњачко. Поред основне музеолошке, изложбене, истраживачке, научне, издавачке, педагошке и образовне дјелатности у Музеју се одвијају повремене изложбе, као и промоције стручних и научних књига, и још многа научна и културна догађања и кроз све то афирмишу се вриједности Источне Херцеговине и њихов развој у континуитету од праисторије до данас.