Збирка Јована Дучића

Умјетничка збирка нашега пјесника и дипломате Јована Дучића је уређена као стална поставка и састоји се од 73 експоната камене пластике, 14 умјетничких слика наших и иностраних умјетника, једне таписерије, једног мозаика, једног јапанског веза, одликовања Јована Дучића, његове амбасадорске униформе и његових рукописа. „Највећи дио збирке чини камена пластика, дијелови саркофага и скулптуре које су од I – IV в.н.е. Ту су саркофази са митолошким, херојским призорима који доносе врлину и пожртвовање, као и дионизијски саркофази са еротима гдје игра и радост живота обасипају онога који ће се поново вратити. Сваки Дучићев фрагмент има своју основну оптимистичну идеју. Слично је и са избором скулптура. У збирци је заступљен само лијепи стил класицизма I и II вијека, као и хеленистички идеал животне радости“, каже проф. Александар Јовановић.Ту се налазе и четири украсна рељефа из средњег вијека: дио предроманичког црквеног довратника са фино урађеном троплетерном плетеницом; парапетна плоча – дио олтарске преграде из XI вијека; дио угаоне крстионице од бијелог мермера, која је украшена плитким рељефом од троплетерне траке исплетене у кругове, а датује се у прву половину ХI вијека; и један издужени рељеф са приказом двије стилизоване фантастичне животиње. Стилски одговара времену романике, вјероватно из лунете изнад надвратника цркве.

Умјетничке слике су углавном рађене на платну, картону и лесониту у разним техникама, од наших и иностраних умјетника, међу којима су двије из XVI вијека Коређове шпанске школе; од Стојана Аралице из 30-их година једна мртва природа; један импресионистички рад "Башта у прољеће” мађарског импресионисте Данијела Михалека; цртеж Косте Питиадеса портрет Јована Дучића из 1917. године; један изврстан мозаик, рад средњеевропског умјетника са почетка XX вијека; затим таписерија из ХII/ХVIII вијека, дјело добре средњеевропске француске радионице; јапански рад у свили са почетка XX вијека; и портрети породице Дучић.

Од одликовања Јована Дучића ту се налазе: Орден румунске звијезде и Орден звијезде великог крста; чехословачки Орден бијелог лава; грчки Орден спаситеља; Орден италијанске круне; мађарски Орден за заслуге; египатски Орден Нила; југословенски Орден Светог саве; Орден југословенске круне...